Nyhedsvisning

Universitarium 2014: Vandet i dit liv

Vand er grundlaget for, at vi mennesker overhovedet er her. Det dækker ca. 70 % af Jordens overflade og kroppen består af ca. 75 % vand. Vand er fantastisk og Universitarium 2014 handler om vand i mange former og sammenhænge.

VAND OG VEJR

Ved du egentlig, hvordan en sky opstår, og hvorfor den er sort forneden, hvis den snart er klar til at regne? Og ved du hvorfor, det er sandt, at man kun ser 10% af et isbjerg? Du kan komme i Universitarium og finde ud af, hvordan vand opfører sig i forskelligt slags vejr og også finde ud af, at det er heldigt, at is er lettere end vand. Hvis det ikke var det, ville mange have og søer være bundfrosne.

HAVVANDET HOLDER OS VARME I DANMARK!

Golfstrømmen, som løber forbi Danmark tager varmt vand med fra Ækvator og sørger for, at vi ikke har det så koldt som i Canada, selvom vi ligger lige så langt nordpå som Canada. Men hvordan opstår havstrømmen? Kom I Universitarium og lav en havstrøm selv – vi har ingredienserne

REN EL TIL DIG

Bølger eller vand, der løber, kan vi bruge til at lave energi: Vi kan bygge dæmninger eller lave vandmøller, så du kan få strøm til din Ipad uden at forurene.

VANDVEJEN – EN BRED VEJ, DER KAN BÆRE DET MESTE!

Vand kan også være en vej. Uden en havn i Aalborg kunne vi fx ikke fragte de store havvindmøllevinger, som bliver lavet i Aalborg. I Danmark skal der en ekspert til at sejle i de indre farvande – en lods. Det er dyrt og besværligt at bringe en lods ombord på skibene. I Universitarium ser vi på mulighederne for om teknologi kan få skibe til at sejle selv. I en stor model af Aalborg Havn kan du prøve at styre en båd sikkert i havn. Spil mod dine venner og se om båden med eller uden automatisk lods vinder? 
Hele vejen fra værftet i Korea har vi en model af Mærsk Lines nyeste Trippel-E skib, som er verdens største containerskib - prøv at gæt hvor mange containere modellen har.

DRIKKEVAND

Din krop består af ca. 75 % vand, så vand er intet mindre end livsnødvendigt. I Danmark er vi heldige, at have rent drikkevand, for mange steder i verden må man rense vandet, inden det drikkes. Drikkevandet skal frem til vores huse og ud igen som spildevand, når det er brugt – det er en opgave for en vvs-mand. Kom selv og prøv hvordan man holder vandet inde i vandhanen og kloaklugten nede i røret!

VAND I RUMMET?

Når mennesket rejser til Mars for at lede efter vand, er det fordi man antager, at vand er grundlaget for liv. I Universitariums Planetarium kan man tage på en rejse ud i rummet og udefra se på blandt andet vandet på Jorden, samt udforske Mars’ overflade for spor af vand.