Nyhedsvisning

Universitarium 2012: Se det du IKKE kan se!

2012 handlede om alt det, vi ikke kan se, men som alligevel er der! Heldigvis er der forskellige teknologier, som kan hjælpe med at gøre det usynlige synligt. Noget er måske for småt, noget for stort. Så er det heldigt at vi har mikroskoper og satellitter, som kan hjælpe os.

Menneskeøjet ER fantastisk, men har sine begrænsninger. Menneskets øje kan for eksempel ikke se, om der er en bombe i kufferten i lufthavnen uden at åbne hver enkelt kuffert og heller ikke se, hvad der er galt med dit tarmsystem uden at skære hele maven op. Men med teknologisk hjælp bliver det usynlige synligt for menneskeøje. Det er temaet for årets Universitarium.

Selv om du ikke kan se dem, bor der støvmider i sengen – vil du se dem, må du bruge et mikroskop! Hvis vi gerne vil se Jorden fra oven, har vi brug for at komme på afstand for at kunne se vores planet – så er det smart med en satellit. Hvis du er syg, kan kirurger komme ind i kroppen med små kameraer og instrumenter, så du ikke skal skæres halvt over for at blive opereret. Godt nok minder tarmsystemet på mennesker og kloakker lidt om hinanden, men har du tænkt over at det er næsten samme teknik, der bliver brugt, når læger sender et kamera ned i maven på folk, og når kloakmesteren laver tv-inspektion i kloakrørene?

Temaet for årets Universitarium er ”Se ting du IKKE kan se” og handler om al den teknologi, der gør, at vi i dagligdagen faktisk kan se en masse ting, vi uden teknologi som f.eks. kameraer ellers ikke vil kunne se.

Det kan du opleve i Universitarium 2012

I Universitarium får du syn for, hvordan alverdens teknologier har ændret vores måde at se verden på. Prøv lige at forestille dig verden uden kameraer….og kom så i Universitarium og prøv alle tingene selv!

Led efter rotter i kloakken eller lav en kikkertoperation

Kameraer gør vores hverdag meget lettere, og det finder vores gæster med garanti ud af i Universitarium. Her kan de selv prøve at finde rotterne i et kloaksystem. Vel at mærke med et kamera, så man ikke skal grave hele indkørslen op. De kan også lave en kikkertoperation på tid og forhåbentlig redde patientens liv.

Kan man bruge en papkasse som kamera?

I Universitarium ser vi på, hvordan fotografiet blev opfundet. Kom og prøv at tage et billede med en papkasse som kamera og prøv selv at fremkalde billedet i vores mørkekammer, som man gjorde før det digitale kamera.

Se i mørke

Selv om du ikke kan se det, så kan dit hus godt være utæt og tabe varmen om vinteren. Med varmekameraer kan man få et billede af, hvor varmen smutter ud til fuglene. Med infrarøde kameraer kan vi også se i mørke, som du kender det fra bl.a. action film og Paradise Hotel.

Prøv vores kuffertscanner

I lufthavnen har de fleste nok stjålet et kig på billedet af deres egen kuffert, når den er kørt igennem scanneren, og i Universitarium bliver der mulighed for at se, om man vil være egnet som sikkerhedsvagt i en lufthavn.

Camera Obscura - Se verden vende på hovedet

Universitetets studerende er hver dag guider i Universitarium. De kan også vise dig til rette i camera Obscura, som er en kæmpe kasse, med et lille hul i. Herinde kan du se verden uden for hullet vende på hovedet.

Lav din egen satellit og se det hele lidt fra oven

Univeristarium laver sit eget satellitværksted, hvor du kan programmere din egen målechips. Den kan du sende op med Universitariums heliumfyldte vejrballon og på den måde måle tryk, temperatur eller højde og se det hele lidt fra oven med fra et webkamera, som hænger under ballonen.

Test dine evner som detektiv

I anledning af, at det i år er 100 år siden, at fotografiet første gang blev brugt i en kriminalsag, er der mulighed for at teste, om man har gode evner man har som detektiv. Vi laver en komplet kulisse og tager udgangspunkt i mordet for 100 år siden.

 

Verden set fra oven

Hvis man vil se ting der er langt væk, ja billioner af lysår væk, så er det nødvendigt med et teleskop oppe i rummet. Hvis man gerne vil se hvordan jorden ser ud fra oven, ja så er en satelit også smart. Eller hvis man vil se satalit tv i sin stue, så kommer signalet fra en... ja du gættede det - satelit. Få mere viden om disse satelitterne, som har så stor indflydelse på din hverdag, på årets universitarium. 

Ny data fra Hubble-teleskopet (ubemandet, amerikansk astronomisatellit) indikerer at vores galakse, Mælkevejen, vil støde sammen med Andromedagalaksen, men at jorden og solen ikke er i fare for at blive ødelagt ! Hør hvordan :

Se desuden de fascinerende billeder taget fra en satellit oppe i rummet :

På årets universitarium kan du få mere af vide om sateliter, og hvad de betyder for vores liv. Du kan få mulighed for at programmere din egen lille "satellit", som vi sender op i en helium ballon,- så du kan se verdenen fra oven. Vi ses på universitariet !

Holsteingademordet 1912 - fotografiet fastholder fortiden

Da Holsteingademordet blev begået i 1912 bestilte Københavns Opdagelsespoliti en serie gerningsstedsfotos til brug for efterforskningen og den efterfølgende retssag. De viste hurtigt deres nytteværdi i forbindelse med retssagen, og i kølvandet på sagen begyndte dansk politi derfor mere systematisk at tage gerningsstedsfotografier. I forbindelse med sagen skaffede politiet desuden et billede af den hovedmistænkte. Før fotografiet blev udbredt var det nemt at tage til et nyt sted og skabe en ny identitet. Men netop bevidstheden om, at man blev fotograferet og kunne blive genkendt fik den mistænkte i Holsteingadesagen til at ændre udseende, så han ikke blev genkendt.

Sagen var altså første gang, at fotografiets evne til at fastholde fortiden blev brugt i kriminalsager. I Universitarium kommer publikum på rejseholdet og skal med datidens nye værktøj, fotografiet, tage billeder af tre ting på gerningsstedet. Hvert af billederne giver tre scenarier, og så er det op til rejseholdet at bestemme, hvem morderen er. Tager du billeder af de rigtige ting, finder du morderen. Tager du billeder af det forkerte, kan du derimod dømme en uskyldig til døden, så det er med at tænke sig om, og det viser, at billeder ikke bare kan bruges, men faktisk også kan misbruges.

Læs historien om det groteske mord her