Tema og aktiviteter

Årets tema 2018: PAS PÅ!

Hjemme er det farligste sted

Langt de fleste ulykker sker i hjemmet, selv om det måske er her vi mindst venter det. Hjemmet skal helst være et trygt sted at være. Derfor er det vigtigt, at der er styr på bl.a. brandfare. Brand kan opstå af flere årsager fra stearinlys til glemte kogeplader, mobilopladere og ledninger. I Universitarium vil vi derfor lave forsøgsopstillinger, der viser, hvad en kortslutning er og hvordan et batteri kan gå i brand. Hvis branden er opstået, hvordan virker er brandalarmer en god sikring. Vi ser på forskellige typer, og hvordan de virker.

Trafiksikkerhed

I trafikken bliver vi hurtigt barsk konfronteret med fysikkens love. Det sker fx når høj fart fører til meget lang bremselængde. Eller når en stor kraft påvirker vores bil. Så vil vi gerne have, at der er tænkt over, hvordan vi sikrer os selv bedst muligt. I Universitarium laver vi crashtest i en miniudgave. Men resultaterne skulle helst ikke være til at tage fejl af: Farten dræber. Vi viser, hvad det betyder i virkeligheden, at bremselængden vokser eksponentielt med hastigheden.

Den blinde vinkel i biler og lastbiler er til fare for sikkerheden. Vi leger viden om den blinde vinkel ind i børn og forældre. Vi bygger et 1:1 lastbil førerhus, og så kan gæsterne lege gemmeleg, hvor det gælder om at snige sig rundt om førerhuset i de blinde vinkler uden at blive set af chaufføren.

Vi ser også på, hvordan man beskytter sig, når man kører på cykel. Her handler det selvfølgelig om cykelhjelmen. Vi tester selvfølgelig, hvordan vi kan beskytte hovedet bedst muligt – dog ikke med et hoved, men med æg. Vi skaber en eller flere events, hvor et æg skal overleve et fald på flere meter. Så er det op til gæster at forsøge sig frem med forskellige teknikker for at beskytte skallen.   

Regn den ud – og undgå oversvømmelser

Klimaforandringer gør, at vi oftere bliver udsat for skybrud og oversvømmelser. Vores kloakker kan ikke klare så meget regn på en gang, og når systemet bliver fyldt op, kan det ske, at det vi prøver at komme af med i toilettet pludselig løber den anden vej. Så hvordan kan vi sikre os mod det? Når vandet i fjorde og have stiger kommer det tættere på os på land. Hvordan bygger man diger og andre sikringer mod oversvømmelser. Hvor i verden og Danmark bliver der først oversvømmet?

Planetarium

Besøg Universitarium og gå på opdagelse i Planetarium, hvor du kan opleve en 3D model af Universet. Universitarium er stolt af, at være de første i Danmark, som fik et planetarium baseret på denne software kort efter, det var kommet på markedet. Der vil flere gange dagligt være forestilling i Planetarium, hvor en guide fra Universitarium tager dig med på en rejse gennem kroppen.

Vindsimulator med Orkanstyrke!

Universitariums vindsimulator blæser dig et stykke - helt op til orkanstyrke. Se om du kan stå fast!

 

              

Børn under 12 år i følge med voksne

Vi gør opmærksom på, at børn under 12 år skal ledsages af en voksen. Grupper på over 8 børn pr. voksen skal aftale besøg på forhånd. Kontakt os for aftale. 

              

Hent vores folder

Universitarium forbeholder sig ret til at tage billeder og optage video af udstilling til brug som dokumentation og i markedføringsøjemed.